Open-Source

Open-Source Software ontstaat op initiatief van een of enkele programmeurs en ontwikkelt zich daarna door wereldwijde samenwerking van programmeurs via het internet.
De initiatiefnemer coördineert daarbij de voortgang. De software kent geen eigenaar.
De gemeenschap van ontwikkelaars, testers en kritische gebruikers die de software doorontwikkelen noemt men ‘community’.

Verspreiding van de broncode van gesloten, commerciële software wordt gezien als diefstal. Daarentegen geeft een Open-Source licentie elke gebruiker de vrijheid om Open-Source Software te kopiëren, te wijzigen en te exploiteren.

Open-Source Software is software met twee kenmerken:

1. De broncode wordt door de makers vrijelijk aan het publiek beschikbaar gesteld.
Voorbeeld:
U koopt een taart bij de bakker. De taart is goed, maar u denkt dat hij lekkerder kan. U weet niet welke ingrediënten zijn gebruikt, dus weet u ook niet wat er veranderd moet worden.

Open-Source Software is te vergelijken met een taart waar u het recept bijgeleverd krijgt. U hoeft de taart niet te verbeteren, maar het kan wel.

2. Een Open-Source licentie geeft elke gebruiker de vrijheid om Open-Source Software te kopiëren, te wijzigen en te exploiteren. Verspreiding van de broncode van gesloten, commerciële software wordt echter gelijkgesteld aan diefstal.
Voorbeeld:
Als u de taart heeft gekocht met het bijbehorende recept, dan mag u het recept lezen, u mag het gebruiken om uw eigen taarten te bakken, u mag het recept verbeteren, u mag ingrediënten toevoegen en vervolgens mag u het (nieuwe) recept ook weer verspreiden.